Welkom

logo                                  wish

De Bezaan is een inclusief woonproject voor 8 volwassenen met een verstandelijke beperking en/of autisme en voor 2 residenten. Het is gelegen in de Lijnzaadstraat 17 in Gistel.

In november 2015 namen de eerste bewoners hun intrek in het gebouw.


Loop of wandel jij mee ten voordele van de Bezaan voor De Warmste Week?

music for life 2018
Zet je schrap, doe je stevige loop- of wandelschoenen aan want op zondag 23 december gaan we gaan lopen tvv. de bezaan op de Warmathon. Nieuw dit jaar als je inschrijft voor de Warmathon is dat je zelf een goed doel kan kiezen. De prijs is 15 Euro. 10 Euro gaat rechtstreeks naar de Bezaan en de overige 5 Euro is voor de verzekeringen, een loopnummer en een flesje water bij aankomst. Je kan natuurlijk ook nog andere acties organiseren tvv de Bezaan voor de Warmste week of een plaatje aanvragen tvv de Bezaan!


KEItof gedaan:

Glenn helpt steentjes leggen
Jan helpt mee met steentje leggen
In de Bezaan zijn er steentjes gelegd in de tuin. Ze hebben dat KEIgoed gedaan! Er komt ook nog duinengras. Hier enkele foto’s van onze nieuwe tuin:


We mochten spreken voor TIHF!

Dennie spreekt over inclusief wonen
Polly, Maria, Dennie en Liesbet in ZOWE
Op 27 september zijn Hannes, Dennie, Maria , Polly en Liesbet Billiet voor Ithaka en de Bezaan gaan spreken voor de school TIHF ( Technisch Instituut Heilige Familie) te Brugge. Dit was in het thema van de studiedag “Quality of Life” en ging door in het nieuwe ZoWe te Brugge.


Organiseer jij een actie ten voordele van de Bezaan voor De Warmste Week?

music for life 2018
Bezaan vzw is geregistreerd als goed doel voor de Warmste Week 2018. Vanaf september kunnen er acties voor de Bezaan worden georganiseerd. Wij hebben alvast enkele dromen die we nog graag gerealiseerd zien: een mooi aangelegde tuin om in te verpozen, een picknickbank om bij mooi weer gezellig te keuvelen en zeteltjes om op de gang tijdens koude avonden verhalen te kunnen uitwisselen. Wie geeft onze dromen een duwtje in de rug?


Bewoner Dennie heeft meegewerkt aan de website van Ithaka

Ithaka heeft een nieuwe website!
Vorig jaar hadden ze intern een werkgroepje met een aantal coaches om inhoudelijk aan de website te ‘sleutelen’. Dennie – die vrijwilliger is in Ithaka – heeft technisch veel ingevuld van de website. Bedankt Dennie!

Nieuwsgierig? Kijk zeker Hier een kijkje!


De zwerfvuil peters uitgenodigd op het stadhuis


Jan, Frank en Glenn werden samen met de andere zwerfvuilpeters en -meters op het stadhuis van Gistel ontvangen. Als bedanking voor hun inspanningen ontvingen ze een warme jas om ook in koude dagen de strijd met het zwerfvuil aan te gaan.


Boek over woonproject de Bezaan wil een inspiratiebron zijn voor anderen

Samen lukt het alleen!

Het inclusief woonproject de Bezaan bestaat 2 jaar en daarom blikken de bewoners, hun netwerk en de bezielers terug op de voorbije periode. Ze bundelden al hun verhalen over mooie en moeilijke momenten, samen met tientallen tips en praktijkervaringen, in een boek. “Samen lukt het alleen is een inspiratiegids voor anderen om te zoeken naar creatieve woonoplossingen voor mensen met een beperking”, zeggen auteurs Maria Marchand en Liesbet Billiet.

 

“Het bijzondere aan de Bezaan is dat er bewust voor gekozen is om geen betaalde of inslapende begeleiding te voorzien in het gebouw”, legt Maria Marchand, coördinator van de Bezaan, uit.

“Alle bewoners wonen zelfstandig in hun eigen appartement en er is geen gemeenschappelijke woonkamer, zoals je in een leefgroep wel hebt. Toch worden de bewoners niet aan hun lot overgelaten. Voor elke bewoner werd een ondersteuningspakket op maat uitgewerkt, afhankelijk van zijn of haar talenten en wensen. Dat kan gaan van beperkte ondersteuning, tot een waaier van ondersteuning door verschillende diensten.”

“Daarnaast wonen in het gebouw 2 residenten. Dat zijn vrijwilligers met een job buiten de sociale sector die een aanspreekpunt vormen voor de bewoners. We noemen hen bijzondere buren.”

 

Meer zelfvertrouwen

“Intussen wonen de bewoners 2 jaar in de Bezaan. We hebben hen in die periode enorm zien groeien. Ze hebben meer zelfvertrouwen gekregen, nemen initiatief, hebben nieuwe mensen leren kennen en zijn een pak zelfstandiger geworden. Dat wensen we ook andere mensen met een beperking toe”, zegt Liesbet Billiet, coördinator van Ithaka.

“De vraag naar dergelijke woonvormen is erg groot, maar de weg ernaar toe is lang en lastig. De Bezaan is er bijvoorbeeld pas na 8 jaar denken, zoeken en zwoegen geraakt. Met ons boek willen wij anderen op weg helpen en aanmoedigen om initiatief te nemen. Ithaka is een piepkleine vzw met slechts 7 voltijds equivalenten, maar toch zijn we blijven geloven in de spreuk If you can dream it, you can do it”, besluiten de vrouwen.

 

Het boek telt 96 bladzijden en kost 19 euro. Het is verkrijgbaar bij Ithaka (Kaaistraat 35, Oostende).

Meer info: 059/51 48 10, info@debezaan.be of www.debezaan.be. De Bezaan is ook te volgen op facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s